Search
Close this search box.

کانادا؛ بهشت کارآفرینان و استارتاپ‌ها

راه‌اندازی کسب‌وکار، فرایندی چالش‌برانگیز است؛ به‌ویژه اگر بخواهیم در کشور دیگری کارآفرینی کنیم. برای ایرانیان، معمولاً چندین کشور هدف برای راه‌اندازی کسب‌وکار وجود دارد. در میان آن‌ها، کانادا مقصدی بسیار مناسب به نظر می‌رسد، دلایل این انتخاب عبارت‌اند از: اقتصاد پویا و آزاد؛ منابع متعدد و پشتیبانی مناسب؛ آسان‌بودن مراحل کار نسبت به کشورهای اروپایی؛ محدود نبودن سرمایه‌گذاری از لحاظ حداقل میزان سرمایه و تحصیلات و… . این دلایل باعث شده کانادا به بهشت کارآفرینان تبدیل شود. علاقه‌مندان به کارآفرینی و راه‌اندازی کسب‌وکار در کانادا می‌توانند بر اساس دستورالعمل‌ها و میزان سرمایۀ خود شرکت ثبت کرده و کار خود را آغاز کنند.

در ادامه سعی داریم برنامه‌های حمایتی و منابع مهم و نیز مؤسسات و فعالیت‌هایی را معرفی کنیم که به کارآفرینان جدید کمک می‌کنند تا ایده‌های نوآورانه‌شان را به کسب‌وکارهای پررونق تبدیل کنند یا از طریق خرید بیزینس به فعالیت تجاری بپردازند. از ایجاد انگیزه‌های مالی توسط دولت تا تأسیس هاب‌های نوآوری پویا، کانادا محیطی ایجاد کرده است که کارآفرینان را تشویق می‌کند به راه‌اندازی کسب‌وکار در این کشور. اگر به فکر راه‌اندازی کسب‌وکار در کانادا هستید یا می‌خواهید با حمایت‌ها در این زمینه آشنا شوید، توصیه می‌کنیم ادامۀ مطلب را بخوانید.

کانادا بهشت کارآفرینان و استارتاپ ها | سوگیموتو ویزا

کمک‌های مالی (گرنت‌ها) و برنامه‌های دولتی

بسیاری از کارآفرینان، کانادا را به‌عنوان مکانی مناسب برای مهاجرت و راه‌اندازی کسب‌وکار انتخاب می‌کنند. برخی دلایلی که این کشور را به مقصد مناسبی برای بنیان‌گذاران استارتاپ‌ها و صاحبان کسب‌وکار تبدیل کرده از این قرارند:

سهولت راه‌اندازی و مدیریت کسب‌وکار: از لحاظ سهولت کارآفرینی، سال‌هاست کانادا به‌طور مداوم در شاخص‌های جهانی رتبۀ خوبی دارد. این کشور می‌کوشد تا فرایند راه‌اندازی کسب‌وکار در کانادا را ساده‌تر کند.

محیط اقتصادی پایدار: ثبات اقتصادی و سیستم حقوقی قوی کانادا کمک می‌کند کارآفرینان با خیال آسوده منابع مالی خود را در این کشور سرمایه‌گذاری کنند.

دسترسی به بازار جهانی: نزدیکی کانادا به ایالات‌متحده و عضویت در قراردادهای تجاری بین‌المللی مانند USMCA (نفتای سابق) آن را به مکانی ایده آل برای مشاغلی تبدیل کرده که می‌خواهند به بازارهای آمریکای شمالی دسترسی داشته باشند.

اگر کارآفرینید و کانادا را برای مهاجرت و راه‌اندازی کسب‌وکار انتخاب کرده‌اید، می‌دانید اولین چالش پیش روی شما تأمین بودجه و جذب سرمایۀ لازم است. یکی از مهم‌ترین مزایای کارآفرینی در کانادا، راه‌اندازی استارتاپ در کانادا و گرفتن ویزای استارتاپ که این کشور را به مقصدی مناسب تبدیل می‌کند، ارائۀ کمک‌های مالی و برنامه‌های دولتی برای شروع سرمایه‌گذاری است. دولت کانادا، در هر دو سطح فدرال و استانی، انواع مشوق‌ها و حمایت‌های مالی را ارائه می‌دهد. برخی از مهم‌ترین گرنت‌های دولت کانادا شامل این موارد هستند:

برنامۀ تأمین مالی مشاغل کوچک کانادا | Canada Small Business Financing Program Guidelines:

این برنامه که به اختصار (CSBFP) نامیده می‌شود، شامل اعطای وام برای کمک به کسب‌وکارهای کوچک و کسب‌وکارهای نوپاست تا بتوانند برای راه‌اندازی استارتاپ و تهیۀ تجهیزات لازم، منابع مالی خود را تأمین کنند. برنامۀ تأمین مالی مشاغل کوچک کانادا مؤسسات مالی را تشویق می‌کند تا به کسب‌وکارهای کوچک وام بدهند و برخی از ریسک‌های مرتبط با تأمین مالی راه‌اندازی استارتاپ و کارآفرینی را کاهش دهند.

برنامۀ تأمین مالی مشاغل کوچک کانادا با هدف افزایش در دسترس‌بودن منابع مالی برای راه‌اندازی، گسترش و نوسازی مشاغل کوچک کانادایی است. این دستورالعمل‌ها تفسیر ادارۀ تأمین مالی مشاغل کوچک (SBF) را از الزامات قانون و مقررات تأمین مالی مشاغل کوچک کانادا ارائه می‌دهند. این دستورالعمل‌ها به چهار بخش تقسیم می‌شوند:

  • داشتن معیارهای لازم در وام CSBF
  • ثبت، اجرا و گزارش وام‌های  CSBF
  • نقد کردن وام‌های CSBF و تسلیم مطالبات
  • ضمیمه‌ها

برنامۀ مشوق مالیاتی تحقیقات علمی و توسعۀ تجربی The Scientific Research and Experimental Development (SR&ED)

برنامۀ SR&ED مشوق‌های مالیاتی را برای فعالیت‌های تحقیق و توسعه فراهم می‌کند. استارتاپ‌هایی که فعالیت‌های نوآورانه انجام می‌دهند، برای جبران هزینه‌های تحقیق و توسعه، اعتبار مالیاتی دریافت می‌کنند که به آن‌ها کمک می‌کند طرح‌های نوآورانۀ خود را اجرایی کنند. مؤسسات، افراد، تراست‌ها و شرکت‌هایی که واجد شرایط باشند، پس از بررسی‌های لازم، مشوق‌های مالیاتی SR&ED را دریافت خواهند کرد. دو مشوق مالیاتی ارائه می‌شود:

  • کسر درآمد
  • کسب اعتبار مالیاتی سرمایه‌گذاری (ITC)

برای بهره‌مندی از مشوق‌های SR&ED، باید درخواست ثبت کرد و اظهارنامه‌های مالیاتی را ارائه داد.

نوآوری، علم و توسعۀ اقتصادی کانادا Innovation, Science and Economic Development Canada ( ISED ):

ISED کمک‌های مالی و برنامه‌های مختلفی را برای کارآفرینان و کسب‌وکارهای کوچک ارائه می‌دهد، از جمله برنامۀ کمک تحقیقات صنعتی (IRAP) که حمایت مالی برای تسریع نوآوری‌های فناورانه ارائه می‌دهد.

برنامه‌های حمایت استانی (Provincial Support Programs):

کانادا کشوری بزرگ با سیستم فدرالی است که ده استان و سه قلمرو (Territory) دارد. هریک از این استان‌ها و قلمروها دارای مجلس و دولت هستند و در زمینۀ سلامت، آموزش، توسعۀ اقتصادی، مسکن و دیگر زمینه‌ها مستقل عمل می‌کنند. بنابراین، بسیاری از برنامه‌ها و حمایت‌های اجتماعی در سطح استانی یا منطقه‌ای در کانادا ارائه می‌شوند.

بسیاری از استان‌های کانادا برنامه‌های حمایتی خاصی را برای کارآفرینان ارائه می‌دهند تا آن‌ها راحت‌تر مهاجرت کنند و شهروند کانادا شوند. برای مثال، برنامۀ Starter Company Plus انتاریو خدماتی نظیر آموزش، راهنمایی و کمک مالی را به کسب‌وکارهای جدید ارائه می‌دهد. استان کبک نیز تسهیلاتی را برای کارآفرینان و صاحبان کسب‌وکار فراهم می‌کند.

انکوباتورها و شتاب‌دهنده‌های کسب‌ و‌ کار (Business Incubators and Accelerators)

انکوباتورها و شتاب‌دهنده‌های کسب‌ و کار نقش مهمی در راه‌اندازی سریع استارتاپ‌ها و کسب‌ و کارها در کانادا دارند. این سازمان‌ها منابع لازم و فرصت‌های شبکه‌سازی را برای استارتاپ‌ها و کسب‌وکارها فراهم می‌کنند. این سازمان‌ها کمک می‌کنند تا کسب‌ و کارها عملکرد خود را محک بزنند و بهبود ببخشند. به شرکت‌ها کمک می‌کنند تا سرمایه‌گذاری‌های اثر بخش‌تری انجام دهند. برخی از این شتاب‌دهنده‌ها عبارت‌اند از:

مارس دیسکاوری دیستریکت (Mars Discovery District) : شرکت مارس در تورنتو یکی از بزرگ‌ترین مراکز نوآوری در آمریکای شمالی است. طیف گسترده‌ای از خدمات، از دسترسی به بودجه و مشاوره گرفته تا در اختیار قرار دادن امکانات پیشرفته را ارائه می‌دهد. مارس از استارتاپ‌های موفق متعددی حمایت کرده است.

تِک استار (Techstars): تِک استار شرکت سرمایه‌گذار است که دسترسی به سرمایه، راهنمایی و مشاوره و سایر پشتیبانی‌ها را برای کارآفرینان فراهم می‌کند تا کسب‌وکارشان را راه‌اندازی کنند. این شرکت در سال ۲۰۰۶ در بولدر کلرادو تأسیس شد. از ماه مه ۲۰۲۲، این شرکت بیش از ۲۹۰۰ شرکت را در برنامه‌های شتاب‌دهندۀ خود با ارزش بازار مجموع ۷۱ میلیارد دلار آمریکا پذیرفته بود. تیچ‌استار در کانادا نیز حضور دارد و بسیار فعال است.

آزمایشگاه Creative Destruction: CDL سازمانی غیرانتفاعی است که به استارتاپ‌های مبتنی بر علم کمک می‌کند. این شرکت سابقۀ درخور توجهی در حمایت از شرکت‌ها دارد و به رشد آن‌ها کمک می‌کند. CDL در چندین دانشگاه کانادا فعالیت می‌کند و برنامۀ فشرده‌ای را ارائه می‌دهد.

فرصت‌های تأمین منابع مالی (فاند)

کانادا فرصت‌های مالی و فاندهای فراوانی را برای بنیان‌گذاران استارتاپ‌ها ارائه می‌دهد که شامل شرکت‌های سرمایه‌گذاری خطرپذیر (Venture Capital Firms)، سرمایه‌گذاران فرشته (Angel Investors) و پلتفرم‌های جمع‌رسانی (Crowdfunding Platforms) است. برخی از نام‌های قابل‌توجه در صحنۀ سرمایه‌گذاری خطرپذیر کانادا عبارت‌اند از:

ریل ونچرز (Real Ventures): ریل ونچرز یک شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر در مراحل اولیه است که بر بخش دیجیتال تمرکز دارد. آن‌ها از شرکت‌هایی مانند المنت اِی‌آی (Element AI) و بازباد (Busbud) حمایت کرده‌اند. این شرکت در مونترال واقع شده است.

امرز ونچرز (OMERS Ventures): شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر یکی از بزرگ‌ترین صندوق‌های بازنشستگی کاناداست. آن‌ها سابقۀ بسیاری در سرمایه‌گذاری در استارتاپ‌های با رشد بالا دارند. این شرکت در تورنتو واقع شده است.

انجل‌لیست کانادا (AngelList): انجل‌لیست، استارتاپ‌ها را با سرمایه‌گذاران فرشته مرتبط می‌کند. این مجموعه شرایطی را فراهم می‌آورد که بنیان‌گذاران می‌توانند سرمایه جمع‌آوری کنند و سرمایه‌گذاران مناسب برای پروژه‌های خود را بیابند.

ارائۀ خدمات منتورشیپ و شبکه‌سازی

منتورشیپ (هدایت‌گری) و شبکه‌سازی برای بنیان‌گذاران و صاحبان استارتاپ‌ها بسیار ارزشمند است. در کانادا، سازمان‌ها و رویدادهای مختلف، فرصت‌هایی را برای کارآفرینان فراهم می‌کنند تا با مربیان باتجربه و بنیان‌گذاران دیگر ارتباط برقرار کنند. شبکه‌سازی برای صاحبان استارتاپ‌ها و کارآفرینان بسیار واجب است زیرا:

  • ارتباطات تجاری تقویت می‌شود.
  • ایده‌های تازه به ذهن خطور می‌کند.
  • در برندسازی اثرگذار است.
  • فرصت‌های جدیدی فراهم می‌شود.
  • دانش ارتقا می‌یابد.

برخی شرکت‌ها و مؤسساتی که می‌توانند به شبکه‌سازی کمک ‌کنند و خدمات شبکه‌سازی ارائه می‌دهند عبارت‌اند از:

استارتاپ کانادا (Startup Canada): این سازمان غیرانتفاعی، برنامه‌های مربیگری و تأمین منابع را برای کارآفرینان فراهم کرده و رویدادهای شبکه‌سازی برگزار می‌کند. استارتاپ کانادا پلتفرمی فوق‌العاده برای ایجاد ارتباطات و کسب دانش است.

سازمان‌های کارآفرینی: بسیاری از دانشگاه‌ها و کالج‌ها در کانادا برنامه‌های کارآفرینی و مراکز رشد دارند و خدمات متنوعی ارائه می‌دهند. این سازمان‌ها فرصت‌هایی را برای برقراری ارتباط با افراد هم‌فکر و یادگیری از مربیان باتجربه فراهم می‌آورند.

جمع بندی: 

در این مقاله به پشتیبانی‌ها و حمایت‌های کسب‌ و کاری که برای بنیان‌گذاران استارتاپ در کانادا در دسترس است اشاره شد، از گرنت‌ها و برنامه‌های دولتی گرفته تا انکوباتورها و شتاب‌دهنده‌ها، فرصت‌های تأمین منابع مالی و خدمات منتورینگ و شبکه‌سازی.

گرفتن اقامت کانادا از طریق استارتاپ از محبوب‌ترین شیوه‌ها برای دریافت اقامت دائم است. برای مهاجرت به کانادا و گرفتن اقامت، متقاضیان می‌توانند از طریق ویزای استارتاپ کانادا به این کشور مهاجرت کنند.اکوسیستم قوی و پویای کانادا به بنیان‌گذاران استارتاپ‌ها ابزارهای ضروری برای رشد را ارائه می‌دهد تا با اطمینان خاطر در محیطی آرام و کم‌خطر برنامه‌های نوآورانۀ خود را پیش ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *