ویزای تحقیقاتی آلمان (ویزای ملی نوع D) برای شروع یک پژوهش تازه یا ادامه تحقیقی که در حال انجام آن هستید ایدهآل است. آلمان با کمک ویزای پژوهشی و با داشتن دهها موسسه علمی معتبر حمایت گستردهای از محققان میکند.
ویزای تحقیقاتی آلمان چیست؟
به زبان ساده ویزای تحقیقاتی آلمان (Germany Research Visa) یا ویزای ملی نوع D، به محققان بینالمللی اجازه میدهد تا برای انجام پروژههای تحقیقاتی در موسسات علمی یا دانشگاههای آلمان به این کشور سفر کنند. این ویزا بهعنوان ویزای اقامت بلندمدت نیز شناخته میشود و به شما امکان میدهد تا به مدت طولانی (معمولاً تا 5 سال) در آلمان بمانید.
به دلیل دانشگاههای خوبی که در کشور آلمان وجود دارد، بسیاری از دانشجویان اقدام به اخذ ویزای تحصیلی آلمان میکنند و برای ادامه تحصیل به این کشور مهاجرت میکنند.
چرا ویزای تحقیقاتی آلمان پرطرفدار است؟
راز محبوبیت ویزای تحقیقاتی آلمان را باید در جایگاه علمی این کشور جستجو کرد؛ برای مثال، آلمان در سال 2023 رتبه هشتم را از نظر تحقیقات نوآورانه علمی در دنیا کسب کرده است. این کشور در شاخص نوآوری بلومبرگ 2020 به عنوان برترین کشور از نظر نوآوری علمی انتخاب شده است.
علاوهبراین، بودجه آلمان برای تحقیقات علمی بسیار بالا است؛ مثلا در سال 2021 رقم بودجه مربوط به تحقیق و توسعه آلمان رکورد تاریخی خود را شکست و بسیاری از پژوهشگران را برای سفر به این کشور ترغیب کرد.
با این توضیحات قصد داریم در ادامه این مطلب به معرفی ویزای تحقیقاتی آلمان، شرایط و هزینههای آن بپردازیم تا برای دریافت آن هیچ ابهامی نداشته باشید!
انواع ویزای تحقیقاتی آلمان
به طور خلاصه، اگر بخواهید از طریق تحقیق و پژوهش به کشور آلمان بروید باید یکی از 3 نوع ویزای تحقیقاتی زیر را دریافت کنید:
- Research visa: این ویزا برای شرایطی است که شما با یک موسسه علمی در آلمان قرارداد بستهاید.
- PhD Visa: این ویزا مخصوص دانشجویان و پژوهشگران دوره دکتری است. اگر میخواهید دوره دکتری خود را در آلمان بگذرانید میتوانید ویزای تحقیقاتی PHD بگیرید.
- Blue Card EU: بلو کارت اتحادیه اروپا یکی از بهترین روشها برای ورود به آلمان است که مخصوص افراد با مدرک دانشگاهی معتبر یا دارای دعوت کاری (با درآمد بالا) از یک شرکت آلمانی است. معمولا پزشکان باتجربه، دانشمندان، محققان، ریاضیدانان و … از این کارت استفاده میکنند.
چرا ویزای تحقیقاتی آلمان را انتخاب کنیم؟
آمارها نشان میدهد که کشور آلمان از معدود کشورهای اروپایی است که توانست با موفقیت، بحران اقتصادی ناشی از کرونا را پشتسر بگذارد. از طرفی دولت این کشور فقط در سال 2020 بیش از 20 میلیارد یورو از بودجه کلی کشور را به تحقیق و توسعه اختصاص داده است. از این جالبتر اینکه در همان سال، بیش از 86 میلیارد یورو توسط صنایع آلمان برای تحقیقات علمی هزینه شده است.
این دادهها نشان میدهد که این کشور همچنان جایگاه ممتاز خود را در بین کشورهای اروپایی حفظ کرده است؛ طوری که در سال 2021، آلمان در زمینه نوآوری و تحقیقات علمی در جایگاه ششم بین 27 کشور اروپایی قرار گرفت. در ادامه به 5 ویژگی جذاب آلمان برای انجام تحقیقات علمی و پژوهشهای آکادمیک و دانشگاهی اشاره خواهیم کرد.
1- جایگاه علمی دانشگاههای آلمان در جهان
آلمان دارای بهترین دانشگاههای معتبر دنیا است؛ برای مثال، دانشگاه فنی مهندسی مونیخ سیامین دانشگاه معتبر دنیا است. هرکدام از دانشگاههای این کشور دارای مجلات علمی هستند که مقالات متعددی از پژوهشگران مختلف دنیا در آنها منتشر میشود.
به همین دلیل بسیاری از محققان و حتی دانشجویان PhD (دکترا) علاقه دارند که با ادامه روند تحقیقات و دورههای پژوهشی خود در این کشور، سطح علمی خود را ارتقا دهند. علاوه بر این، صنایع آلمان ارتباط تنگاتنگی با دانشگاههای این کشور دارند و در زمینه پژوهش با آنها همکاری میکنند.
2- تحقیقات بین رشتهای و بینالمللی
یکی از جذابیتهای آلمان زیرساختهای آموزشی و تحقیقاتی لازم برای پژوهشهای بینرشتهای و بینالمللی است. در حال حاضر دنیا به سمت استفاده بیشتر از تخصصهای بین رشتهای (مانند رشته مکاترونیک) حرکت میکند. در این شرایط، دانشگاهها و موسسات علمی آلمان زمینه لازم و حمایتهای کافی را از پژوهشگران برای انجام این تحقیقات بین رشتهای فراهم کردهاند.
3- کمک هزینه و تسهیلات دولتی
برای انجام پژوهش خود به کمک نیاز دارید؟ دانشگاهها، سازمانهای علمی و همچنین اسپانسرها و سرمایهگذاران مالی آلمان، تمام تمرکز خود را روی حمایت از طرحها و پژوهشها گذاشتهاند.
از طرفی اگر برای تحقیقات مربوط به دوره فوق دکترا به این کشور بروید، از کمک هزینههای تحقیقاتی و موقعیتهای آموزشی بسیار زیادی برخوردار خواهید شد. علاوه بر اینها صنایع آلمان شدیدا به دنبال محققین حرفهای هستند، به ویژه در حوزههایی مانند خودروسازی، الکترونیک، آزمایشگاه و داروسازی.
4- آزادی پژوهش و تحقیق
براساس قانون آزادی پژوهش در کشور آلمان شما حق دارید در این کشور به انجام پژوهشهای متنوع علمی بپردازید و در عین حال از حمایت دولت بهرهمند شوید. این شرایط، کشور آلمان را به یکی از امنترین و آزادترین کشورهای دنیا در زمینه علمی تبدیل کرده است.
5- کیفیت زندگی فوقالعاده
کیفیت بالای زندگی، بهداشت، رفاه عالی و همچنین هزینه نسبتا متوسط زندگی در آلمان، اغلب پژوهشگران دنیا را برای زندگی در این کشور وسوسه کرده است. شاید به همین دلیل است که تقریبا 25 درصد از جمعیت ساکن در آلمان به مهاجرین اختصاص دارد.
ویزای تحقیقاتی آلمان برای چه کسانی است؟
ویزای تحقیقاتی آلمان مخصوص محققین و پژوهشگرانی است که میخواهند در آلمان تحقیقات خود را انجام دهند. بااینحال در صورتی که شما شرایط زیر را داشته باشید، نیازی به گرفتن این ویزا ندارید:
- اگر شهروند یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا یا منطقه اقتصادی اروپا یا منطقه آزاد تجاری باشید.
- اگر تبعه یکی از کشورهای اسرائیل، ژاپن، کانادا، نیوزیلند، آمریکا یا کره جنوبی هستید.
اگر تبعه کشورهای اشاره شده نیستید یا شهروندی اتحادیه اروپا را ندارید، باید برای رفتن به آلمان و انجام تحقیقات، ویزای مخصوص بگیرید.
شرایط ویزای پژوهشی آلمان چیست؟
اصلیترین شرط برای دریافت ویزای تحقیقاتی آلمان این است که یک توافقنامه امضاشده بین خودتان و یکی از موسسات رسمی تحقیقاتی در آلمان داشته باشید.
مهمترین شرایط دریافت ویزای پژوهشی آلمان به شرح زیر است:
- یک قرارداد معتبر میزبانی (Hosting agreement) یا یک قرارداد کاری با یک موسسه تحقیقاتی در آلمان داشته باشید.
- موسسه تحقیقاتی موردنظر باید تعهد دهد که هزینههای زندگی، سفر، اقامت و حتی هزینه اخراج شما از کشور آلمان را در صورت نیاز بهطور کامل پوشش میدهد. این حمایت مالی باید تا 6 ماه بعد از موقعیت زمانی تحقیقات شما ادامه داشتهباشد. اگر ثابت شود که تحقیقات شما بیشتر به بودجه عمومی و دولتی نیاز دارد، این گزینه مربوط به شما نیست.
- مدرک معتبری که نشان دهد شما یک کار تحقیقاتی را شروع کردهاید. این مدرک باید توسط اداره مهاجرتی آلمان تایید شده باشد.
- سابقه و رزومه علمی که اثبات کند تخصص و توانایی لازم برای پژوهش موردنظر را دارید.
- فراهم کردن کلیه مدارک موردنیاز (در بخش بعدی اشاره میشود).
لیست مدارک موردنیاز برای اخذ ویزای تحقیقاتی آلمان
برای درخواست ویزای تحقیقاتی آلمان به مدارک زیر نیاز دارید:
- عکس گذرنامه بیومتریک (رنگی، ابعاد 35*45 میلیمتر، گرفته شده در 6 ماه اخیر)
- فرم چاپشده و امضاشده درخواست ویزا
- گذرنامه معتبر به همراه دو نسخه کپی روی برگه A4
- دعوتنامه مرکز تحقیقاتی
- توافق پذیرش براساس قانون اقامت دولت آلمان
- گواهی اثبات تمکن مالی (مثلا ارائه یک قرارداد کاری یا مدرکی درخصوص دریافت بورسیه یا حتی اثبات اینکه شما به اندازه خرج ماهانه حداقل 947 یورو برای مدت زمان تحقیقات در حساب خود سرمایه دارید).
- ارائه گواهی حساب مسدودشده (بلوکه) در آلمان (این حساب مخصوص محققین و دانشجویان خارجی در آلمان است و شما باید هر ماه به اندازه هزینه خرج و مخارج زندگی در آلمان به این حساب واریز کنید).
- مدارک زبان آلمانی یا انگلیسی (تاییدیه یک مرکز آموزشی زبان که اثبات کند شما در حد مناسب زبان آلمانی یا انگلیسی را بلد هستید)
- شرح برنامه تحقیقاتی
- انگیزهنامه
- رزومه علمی و مدارک تحصیلی به شکل جدول و پرونده
- گواهی بیمه درمانی معتبر
- فیش پرداخت هزینههای بررسی پرونده (75 یورو به صورت نقد)
صدور ویزای تحقیقاتی آلمان معمولا 2 تا 4 ماه طول میکشد.
چطور برای دریافت ویزای تحقیقاتی آلمان اقدام کنیم؟
برای درخواست ویزای تحقیقاتی آلمان باید به سفارت این کشور در تهران بروید. برای درخواست ویزا، تمامی نمایندگیهای آلمان نیاز به تعیین وقت قبلی دارند. وقت ملاقات باید از طریق سیستم رزرو آنلاین رایگان رزرو شود. در ادامه، مراحل درخواست ویزای پژوهشی آلمان را به صورت گام به گام معرفی خواهیم کرد:
- تکمیل فرم درخواست ویزا
در قدم اول باید فرم موردنظر برای درخواست ویزای تحقیقاتی را پر کنید. این فرم به صورت آنلاین تکمیل میشود و باید در پر کردن آن نهایت دقت را داشته باشید تا نیازی به تکرار روند درخواست و پرداخت مجدد هزینه نباشد. این فرم را پس از تکمیل باید دو بار پرینت گرفته و هر نسخه از پرینت را خودتان امضا کنید.
- جمع آوری مدارک
تمام مدارک موردنیاز را با توجه به بخش قبلی آماده کرده و جمع آوری کنید. آماده کردن تمام مدارک موردنیاز بسیار ضروری است. نقص در هرکدام از مدارک میتواند باعث طولانیتر شدن روند بررسی درخواست شما شود. دقت کنید که هر سندی رسمی را باید حتما دو بار کپی بگیرید. برای احتیاط بهتر است کپیهای بیشتری از مدارک داشته باشید.
- رزرو نوبت مصاحبه
وقت مصاحبه یکی از مهمترین مراحل درخواست ویزا است. برای این کار از طریق سایت سفارت آلمان، وقت مصاحبه را رزرو کنید. پس از آن باید در روز مصاحبه تمام مدارک را به کارشناس مهاجرتی ارائه دهید.
- شرکت در مصاحبه
در این مرحله باید در مصاحبه با افسر مهاجرتی شرکت کنید. دقت کنید که حتما سر وقت به جلسه مصاحبه بروید. آلمانیها به شدت به مقید بودن به وقت اهمیت میدهند.
- پرداخت هزینه بررسی درخواست ویزا
زمانی که هزینههای درخواست ویزا را پرداخت کردید، باید فیش آن را به سفارت همراه مدارک تحویل دهید. در صورتی که درخواست شما رد شود، هزینه درخواست ویزا به شما برگشت داده نمیشود. در بخش بعد به تمام هزینههای مربوط به این درخواست اشاره کردهایم.
اگر در انجام مراحل به کمک نیاز داشتید، مشاوران سوگیموتو ویزا کنار شما هستند تا روند درخواست تا دریافت ویزا را بهسادگی طی کنید.
هزینه دریافت ویزای تحقیقاتی آلمان چقدر است؟
جدول زیر هزینه ویزای تحقیقاتی آلمان را نشان میدهد:
نوع ویزا | هزینه |
---|---|
ویزای ملی آلمان نوع D | 75 یورو |
اقامت کوتاهمدت تحقیقاتی | 75 یورو |
ویزای PhD | 110 یورو |
بلو کارت اروپا | 92.3 دلار |
شرایط تمدید ویزای تحقیقاتی آلمان
تمدید ویزای بلندمدت پژوهشی امکان پذیر است، اما برای تکمیل فرآیند درخواست تمدید ویزا، باید چند مرحله را دنبال کنید. این مراحل در ادامه توضیح داده میشود.
1. تعیین وقت مصاحبه
حداقل دو ماه قبل از انقضای ویزای خود، با اداره ثبت اتباع خارجی شهر محل اقامت خود در آلمان، وقت ملاقات بگیرید.
2. آمادگی برای جلسه مصاحبه
روز قرار جلسه با اداره مهاجرت، باید با مدارک خود کارشناسان را برای تمدید ویزای خود قانع کنید؛ این مدارک عبارت هستند از:
- نامهای با ذکر دلایل تمدید اقامت (پوششی)
- نامهای از دانشگاه/موسسه تحقیقاتی مبنی بر تمایل آنها به ادامه تحقیقات شما برای چند ماه دیگر، امتیاز مثبتی به حساب میآید.
3. پرداخت هزینه تمدید ویزا
هزینه تمدید ویزای تحقیقاتی آلمان حدود ۸۰ یورو است که باید پرداخت شود.
شرایط کار با ویزای تحقیقاتی آلمان
خوشبختانه شما براساس قانون جدید دولت آلمان و طبق ماده 18d از قانون اقامت آلمان، میتوانید برای انجام کار مرتبط با تحقیقات خود در این کشور مجوز بگیرید. این مجوز مخصوص متقاضیانی است که بومی کشورهای اتحادیه اروپا نیستند.
امکان آوردن خانواده با ویزای پژوهشی آلمان
پس از دریافت ویزای بلندمدت پژوهشی و ورود به آلمان، امکان همراه آوردن همسر و فرزندان زیر سن قانونی و مجرد خود را دارید. با این حال، برای الحاق خانواده به خود، باید شرایط دیگری را نیز رعایت کنید:
- تمکن مالی و فضای کافی: به اثبات رساندن تمکن مالی کافی برای تامین مخارج خود و اعضای خانواده که قصد آوردنشان به آلمان را دارید (طبق نظر مقامات آلمانی). همچنین لازم است نشان دهید که فضای زندگی شما برای اسکان اعضای خانواده مناسب است.
- بیمه درمانی: داشتن بیمه درمانی معتبر برای تمامی اعضای خانواده الزامی است.
- مهارت زبان آلمانی: ارائه مدرکی دال بر داشتن حداقل دانش پایه زبان آلمانی برای اعضای خانواده ضروری است.
همسر شما در طول اقامت خود در آلمان اجازه کار دارد. ولی برای شروع کار اخذ مجوز رسمی از اداره فدرال اشتغال Bundesagentur für Arbeit ضروری است.
3 اقدام مهم پس از دریافت ویزای پژوهشی
هنگامی که با ویزای پژوهشی خود به آلمان رسیدید، باید مراحل دیگری را نیز انجام دهید:
- ثبت آدرس: نزدیکترین اداره ثبت احوال (Bürgeramt) به محل سکونت خود را پیدا کنید و ظرف دو هفته پس از ورود به آلمان به آنجا مراجعه نمایید. مدارک لازم از جمله پاسپورت با ویزای پژوهشی آلمان و مدارکی که محل اقامت شما در آلمان را ثابت کند، همراه داشته باشید.
- تعیین وقت برای مجوز اقامت پژوهشی: برای قانونی شدن اقامتتان در آلمان، باید مجوز اقامت (Aufenthaltstitel) پژوهشی آلمان را نیز دریافت کنید. برای این منظور، ابتدا باید از طریق اداره مهاجرت آلمان (Ausländerbehörde) در شهری که در آن زندگی میکنید، وقت ملاقات بگیرید.
- مصاحبه برای مجوز اقامت پژوهشی: به عنوان بخشی از مراحل درخواست خود، باید در مصاحبه با اداره مهاجرت شرکت کنید. همچنین باید چندین مدرک ارائه دهید که تقریباً همان مدارکی است که برای ویزای بلندمدت خود به آلمان آماده کردید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به بررسی کامل ویزای تحقیقاتی آلمان بپردازیم. آیا برای دریافت این مقاله ابهام یا سوالی دارید؟ شما میتوانید هم اکنون بدون هیچ پیشنیاز و پرداخت هزینهای، هرگونه سوال یا ابهام خود را از طریق شماره تماس و راههای ارتباطی سایت با کارشناسان در میان بگذارید. فقط با یک تماس، از مشاوره رایگان تخصصی در زمینه مهاجرت تحقیقاتی به آلمان بهرهمند شوید.
سوالات متداول
– دانشجویان دکترا و محققان پسادکترا که قصد انجام تحقیقات در یک موسسه تحقیقاتی یا دانشگاه آلمان را دارند.
– اساتید و اعضای هیئت علمی که قصد انجام تبادل علمی با یک موسسه آلمانی را دارند.
– دانشمندان و محققان که قصد شرکت در کنفرانسها یا سمینارهای علمی در آلمان را دارند.
هزینه ویزای تحقیقاتی آلمان 80 یورو است.
بعضی از شرایط به شرح زیر است:
داشتن مدرک تحصیلی مرتبط با موضوع تحقیقات
پذیرش از یک موسسه تحقیقاتی یا دانشگاه آلمان
ارائه طرح تحقیقاتی
اثبات تمکن مالی
داشتن بیمه درمانی
مدت زمان صدور ویزای تحقیقاتی آلمان به طور معمول 2 تا 4 ماه است.
فرم درخواست ویزا
پاسپورت معتبر
دو قطعه عکس پرسنلی
مدرک تحصیلی
نامه پذیرش از موسسه تحقیقاتی یا دانشگاه آلمان
طرح تحقیقاتی
رزومه تحصیلی و پژوهشی
اثبات تمکن مالی
بیمه درمانی